70 vuotta täyttävä Dave Lindholm ei juuri jaa haastatteluja: nyt kuuluisat ystävät kertovat, kuka tämä salaperäinen kameleontti on (2023)

Dave Lindholm täyttää 70 vuotta maaliskuun viimeisenä päivänä.

kysyinviidestä Dave Lindholmin kanssa eri lavalla työskennellyt henkilöt, joiden tarinat levisivät legendaarisesta suomalaisesta rockkameleontista. Kuten käy ilmi, Dave on aina tarkkaavainen, utelias, loistava taiteilija, ja yllättäen hän on myös tarkka kusipää.

Ben Furman: "Daven lahjakkuus tuli aikaisin"

Bueno, Furmann.Foto: Juha Salminen

Psykoterapeutti Ben Furman on Dave Lindholmin lapsuudenystävä.

"Dave oli Dave alusta asti, en muista muita nimiä (Daven viralliset nimet ovatralph henry). Tapasimme teini-iässä, 13-14-vuotiaita. Olimme Haaga-jengi, ja pienessä ryhmässämme oli pianisti Dave.Heikki Hiekkalaminä myös. Jazzin autotallissamme muiden ihmisten kanssa, mutta isäni (jazzrumpalijaakko furmann) sanoi, ettei siitä tule mitään. Sen jälkeen olen enimmäkseen hengailla.

Mutta Daven lahjakkuus paljastui varhain. Hän alkoi kirjoittaa omia kappaleitaan. dave ihailiBob Dylan, ja luultavasti musiikkifani oli tuttu, myös veljeltäni (Soita Lindholm) tuli muusikko.

Innostuin valokuvaamisesta ja otin kuvia harjoitellessani Daven ensimmäisessä yhtyeessä, Ferris Wheelissä. Nämä kuvat ilmestyivät albumin kansiin ja ovat nyt nähtävissä Tampereella Daven kunniaksi järjestettävässä valokuvanäyttelyssä.

Daven tuotanto on niin laajaa, että et todennäköisesti ole kuullut kaikkea. Hyllyssä on levyjä. Muistan suurimman osan hänen Dylan-jutuistaan."

Esa Pulliainen – "Dave vaikutti peliini paljon"

Esa Pulliainen.Foto: Outi Neuvonen

Ennen kuin Esa Pulliainen ryhtyi Agentsin kitaristiksi, hän oppi karjun Dave Lindholmilta.

”Aloin johtaa Daven bändiä 17-vuotiaana. Bändi oli Pen Lee & Company, jossa mukana Dave, Hessu ja HiekkalaRakastella, molemmat jo kuolleet.

Tehtäväni oli koota, purkaa ja hoitaa vajaita.

Daven kitara on vaikuttanut soittooni suuresti. Takahuoneissa oli aikaa puhua soittamisesta ja kitaroista. Sain paljon tietoa ja neuvoja. Tietysti hän kunnioitti poikaa suuresti. David jaAlbert Järvinenhe olivat mielestäni tuolloin Suomen kovimpia kitaristeja. Ehkä jopa.

Dave rokkasi minua ensimmäisessä ammattibändissäniTuomari NurmionKöyhien ystäville.

Joskus mietin, millaista se olisi ollutAtte Blom(Love Recordsin levy-yhtiöpomo) ei olisi käskenyt Davea tekemään kappaleitaan suomeksi, mutta paskiainen olisi suunnannut ulkomaisille markkinoille. Se ei ainakaan olisi riippunut kielitaidosta ja kyvyistä.

Muistan monia Daven bändien esityksiä. Kun näin maailmanpyörän Kaisaniemen puistokonsertissa vuonna 1970, luulin olevani vitun amerikkalainen. Muistan hyvin Rock'n'Roll Bandin esiintymisen Lahdessa: se oli 100 % rock'n'rollia. Myös Orfeus-yhtyeen konsertteja oli vaikea soittaa, Musa oli hieman ujo.

Haluan onnitella Davea hänen suuresta iästään. Jatka samaan malliin, mies!"

Mato Valtonen: "Dave ei myöskään kiinty hyviin asioihinsa"

Mato Valtonen keskustelee Dave Lindholmin kanssa vähintään kerran viikossa.Foto: ISMO HENTTONEN

Mato Valtonen on Daven ystävä ja bändikaveri Sleepy Sleepersistä.

"En tiedä, oliko siinä järkeä, mutta Sleepy Sleepersin kanssa päätettiin vuonna 1978 kutsua ihailemamme Dave Lindholm joukkoomme. Yllätykseksemme hän sanoi olevansa tulossa, ja se oli yllätys. kuulla myös joitain muita. hippejä, jotta he menivät Slipper-esityksiin ja huusivat ja heittivät kolikoita: "Myyit sielusi." Kaupankäynti oli huonoa, ja Dave oli taiteilija. Dave vastasi: "Hakekaa vittuun!"

Dave kutsui myös Albert Järvisen yhtyeeseen, joten meillä oli kaksi erittäin hyvää kitaristia. Ja sen jälkeen yhtyeeseen liittyi monia arvostettuja muusikoita.

Dave näytteli merkittävää roolia kantrialbumin The Horses tuotannossa. He olivat myös solisteja.tiina tigirija äitisi. Heinäpaaleja ja hevospaskaa kuljetettiin studioon luomaan maalaistunnelmaa. Harmi, että levyä ei julkaistu, kun master-nauha katosi.

Dave oli aina kiinnostunut monista erilaisista asioista, hän ei koskaan ollut vain vakava ihminen. Hänelle aika tulla Slippareihin oli, että hän oli kyllästynyt jengien johtamiseen. Dave halusi rock 'n' roll -loman ja Sliipparit tarjosi täydellisen vaihtoehdon. Liityttyään yhtyeeseen hän sanoi, ettei soittaisi edes sooloja, vaan omin sanoin "souha-souhaa".

Hänellä oli niin hauskaa porukassa, että hän alkoi viettää paljon aikaa lenkkarin kotikaupungissa Lahdessa. Hän ystävystyi lahtelaisten muusikoiden kanssa ja ystävyys jatkuu.

Dave on elinikäinen ystäväni, jonka kanssa viestintä jatkuu keskeytyksettä. Soitamme vähintään kerran viikossa. Hänen kanssaan voi keskustella mistä tahansa. Daven avulla voit parantaa omaa näkökulmaasi.

Rakastuin häneen heti, kun aloin ajamaan tohvelibussia, ja kun muut putosivat yksi kerrallaan myöhäisillan konsertin jälkeen, Dave ilmestyi pitämään minut hereillä. Hän kertoi hämmästyttäviä tarinoita. nauroin kyyneleet silmissä. Jos jotain kaipaan tässä elämässä, se on ajaminen Suomen halki kesäyönä ja toinen äreä nainen vieressäni selittelemässä.

Olen aina ihaillut Davea hänen ehdottoman luonteensa vuoksi. Hän ei anna kenenkään ulkopuolisen vaikuttaa tekemisiinsä. Jos hänellä on musiikillinen idea, hän toteuttaa sen. Usein se on levy bändin kanssa, ja siinä se. Riippumatta siitä, kuinka hyvä hän on, hän jättää sen taakseen ja löytää jonkun uuden. En tiedä ketään toista artistia, joka ei olisi sekaantunut juttuihinsa. Dave ei jää.

Topi Salmi: "Erittäin ajatteleva ihminen"

Topi Salmi.Foto: Kimmo Räisänen

Toisen sukupolven sanoittaja ja levy-yhtiö Salmi julkaisee Dave Lindholm -levyjä.

"Vaikka olen tuntenut suuret suomalaistähdet pienestä pitäen (Topi Salmen isä oli lyriikan legendaCalle Vexi), joten myönnän, että oli jännittävää tavata Dave ensimmäistä kertaa. Jännitys purkautui nopeasti. Se, mikä joskus tulkitaan epäkohteliaudeksi Daven käytöksessä, on yleensä oman tilansa suojelu. Luulen, että hän loi jotenkin persoonallisuuden, joka tunnetaan nimellä Davelindholm. Mitä tulee häneen, hän on erittäin välittävä henkilö.

Olen julkaissut Dave-levyjä vuodesta 2017. Hän on dinosaurus: Epäilen olevani viimeinen henkilö musiikkiteollisuudessa, jolla ei ole sähköpostia tai tietokonetta. Esimerkiksi albumin kansikuvat tilataan painotaloilta ja postitetaan Tampereelle tarkistettavaksi.

Davesta on tullut bluesman, mutta se on vain yksi kameleontin väri. Tarve tehdä asiat toisin on sekä siunaus että kirous. Tämä antoi hänelle laajemman yleisön kuin jos hän olisi pelkkä bluesmuusikko. Toisaalta tämä jatkuva tyylien vaihtelu oli este kaupalliselle läpimurtolle. Joka kerta kun otit askeleen eteenpäin missä tahansa tyylissä, teit jotain erilaista.

Dave julkaisi ensimmäisen albuminsa 51 vuotta sitten. Viimeinen live-albumi julkaistaan ​​syntymäpäivänäni. Luulen, että tämän monipuolisuuden ansiosta meillä on nyt paljon energisempi Dave kuin hänellä olisi tilanteessa, jossa hän olisi mahtunut muottiin ja jäänyt sen loukkuun."

Heikki Silvennoinen: "Dave es un gran artista"

Dave Lindholm, Heikki Silvennoinen y Pepe Ahlqvist tocarán juntos en SF Blues.Foto: ERKKI RASKINEN

Silvennoinen, joka tunnetaan myös nimellä Kummel, on Dave Lindholmin ystävä ja bändikaveri SF Blues -kokoonpanossa.

"Näin Daven ensimmäisen kerran Lappeenrannan kesäteatterissa 1970-luvun alussa. Soitimme siellä saman esityksen kuin Hurriganes, bändimme Tabula Rasa jaRauli Badding Somerjoki, jonka kitaristi oli lähtenyt. Ja Dave oli lähtenyt seuraajaksi, kuten lennolle.

Olin todella yllättynyt siitä, että Dave osaa soittaa sähkökitaraa. Luulin hänen olevan trubaduuri kuin omalla sooloalbumillaan.

Joten kun Dave tuli Tampereelle (Helsinkiläinen Dave muutti Tampereelle vuonna 1983, missä hän asuu edelleen), tapasimme usein Doris'sissa (legendaarinen paikallinen ravintola). Olimme tietysti molemmat kitaristeja, mutta meillä oli myös syvä yleinen musiikillinen toveruus, joka ilmeisesti johtui 1960-luvun kiinnostuksestamme samoihin bändeihin. Meistä tuli ystäviä. Ja se ystävyys on vain syventynyt siitä lähtien kun aloimme tehdä SF Bluesia 20 vuotta sitten, bilekiertue jatkuu nyt.

Olemme kaksi kitaristia, mutta meillä ei ole kilpailuhenkeä. Voimme osallistua kilpailuun, mutta palkintoja ei jaeta. Se on aina veljellistä.

Kun Dave lopetti liiallisen juomisen, hänen maailmansa muuttui mielestäni täysin. Siellä oli arkkia, muistikirjoja ja päiväkirjoja, Davesta tuli erittäin mukava kaveri. Mutta soittajana hän ei ole sellainen. Hän kaivaa erittäin hyvin, mutta jättää tunteiden pelin aina avoimeksi: jos tunne vie metsään, jätä se!

Olen aina ajatellut Daven kaltaista taiteilijaa: hän valvoo myöhään ja nukkuu sisällä, meditoi, polttaa ruohoa ja on erittäin kiinnostunut kuvataiteista, runoudesta ja kaikesta yleensä. Hän säilytti uteliaisuutensa. Daven kanssa on aina hyvä keskustella, koska aiheet eivät lopu koskaan. Ja hänen monista matkoistaan ​​ja kaikesta muusta on monia tarinoita. Hän on loistava taiteilija."

Dave Lindholm Album: Laulu & Guitar Live julkaistaan ​​torstaina 31. maaliskuuta. SF Blues esiintyy Mikkelissä torstaina. Sirkuksesta Holikongiin... ja sen jälkeen: valokuvanäyttely Dave Lindholmin elämästä Tampereen Metson kirjastossa huhtikuun loppuun asti.

3 faktaa Davidista

Foto: Marja-Leena Helin/IS

■ Ralf Henrik Lindholm, joka tunnetaan myös nimellä Dave Lindholm, syntyi 31.3.1952 Helsingissä

■ Tunnetuimmat kappaleet ovatPieni ja lempeä kosketus.,Siinä kaikkimiAnna kitaran laulaamikyllä ​​kyllä ​​minä rakastan sinua

■ Ryhmät: Ferris (ensimmäinen albumi 1971), Orpheus, Rock'n'Roll Band (yhdessäPavé Maijasenmitekijänä Monkey Forsmannmit), Pen Lee, Bluesounds, Run Runs, Dave's 12 Bar, Dave Lindholm L.B. Kekseliäs, Dave Lindholm Lights, SF Blues (zusammen mit Heikki Silvennoisen undKirjailija: Pepe Ahlqvistsinä itse)

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Emmett Berge

Last Updated: 16/07/2023

Views: 5900

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Emmett Berge

Birthday: 1993-06-17

Address: 787 Elvis Divide, Port Brice, OH 24507-6802

Phone: +9779049645255

Job: Senior Healthcare Specialist

Hobby: Cycling, Model building, Kitesurfing, Origami, Lapidary, Dance, Basketball

Introduction: My name is Sen. Emmett Berge, I am a funny, vast, charming, courageous, enthusiastic, jolly, famous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.